
در مقاله قبل، از سری خطاهای پرینت سه بعدی، مواردی را بررسی کردیم که درکل پرینتر شروع به کار نمی کرد؛ که ممکن بود خطا از جانب فیلامنت، نازل یا عدم کالیبره بودن دستگاه باشد. (جرئیات بیشتر). در این مقاله از سری مشکلا چاپ سه بعدی، به مواردی می پردازیم که هنگام کار پرینت خراب می شود.
چاپ خراب می شود
همه چیز به نظرتان عالی می رسید، چاپ را شروع، کمی نظارت کرده ،سپس چاپگر را ترک و بدنبال کارهای خود میروید. اما نهایتا چاپ به دلایلی نامعلوم خراب شده است! شاید مدل به بستر نچسبیده و وسط کار کنده شده. یا به دلایلی اکسترود فیلامنت متوقف شده و …..
1 توقف اکستروژن وسط چاپ

گاهی اوقات، به دلیلی، اکسترود کردن فیلامنت مذاب قطع می شود که معمولا به سه بخش از فرایند چاپ مربوط می شود:
- مشکلی در منبع فیلامنت شما وجود دارد.
- ایراد از هات ِاند/ نازل دستگاه شماست .
- فایل نهایی تولید شده توسط اسلایسر بطرز ناقصی در SD Cart و USB ذخیره شده است.
ممکن است که هرزگرد اکسترودر شما خیلی سفت باشد و در نتیجه فیلامنت ناگهان پاره شده و وارد شدن آن به هات اِند مختل شود. از طرف دیگر، ممکن است هات اِند تدریجا مسدود شده باشد، که همین امر از اکسترود شدن فیلامنت جلوگیری می کند.
گاهی اوقات نیز وقتی پیغام ذخیره شدن فایل در حافظه جانبی دیده می شود، سریع فلش مموری یا کارت حافظه را بیرون میکشید و این امر باعث میشود که مابقی کدهای باقیمانده در کارت ذخیره نشوند.
راه حل1: کسب اطمینان از کافی بودن فیلامنت
بدیهی به نظر می رسد، اما حتی بهترین کاربران نیز گاهی تمرکز خود را از دست می دهند. اکنون همه نرم افزارهای اسلایسر، متریال مورد نیاز برای چاپ را تخمین می زنند و همچنین با توجه به وزن رول فیلامنت یا مقدار باقی مانده ی آن می توانید حدس بزنید که آیا متریال کافی برای چاپ شما وجود دارد یا خیر.
راه حل2: بررسی رشته فیلامنت برای اطمینان از عدم وجود خوردگی یا گره
فیلامنتی که زدگی داشته باشد یا بخوبی در رول پیچ نخورده باشد (یعنی با رشته مجاور تاخوردگی یا گره داشته باشد)، می تواند باعث خرابی چاپ در اواسط کار شود و این امر از دلایل زیادی ناشی می شود (مثلا بی کیفیت بودن برند سازنده فیلامنت های ارزان بازار). بهتر است از فیلامنت ایکستروژن که یک فیلامنت استاندارد در بازار هست استفاده کنید.
با توجه به نحوه سوار شدن رول فیلامنت روی دستگاه، ممکن است هنگام حرکت اکسترودر به دورترین نقاط بستر، رشته فیلامنت بیش از حد بیرون کشیده شود (یعنی رشته بلندی از رول خارج شده و معلق بماند) و تدریجا به دور رشته مجاور خود یا محور نگهدارنده متریال دستگاه پیچیده شود. این امر سبب گره خوردگی رشته ها شده و با حرکات بعدی اکسترودر، این رشته کشیده و بریده خواهد شد، در این حالت اگر دستگاه سنسور اتمام فیلامنت نداشته باشد، نازل همچنان پرینت را در فضای خالی ادامه می دهد.
راه حل3: بررسی نازل برای اطمینان از عدم گرفتگی
بسته شدن نازل توسط یک تکه فیلامنت سوخته ی قدیمی می تواند مشکلات چاپی مختلفی ایجاد کند، که یکی از آنها ممانعت از انجام هرگونه اکستروژن توسط دستگاه است.
راه حل4: هنگام ذخیره فایل جی کد صبور باشید
در هنگام save کردن فایل G-Code حاصل از پردازش نرم افزار با ظاهر شدن پیغام ذخیره موفقیت آمیز چند ثانیه بیشتر صبر کنید تا باقیمانده کدها بطور کامل به کارت حافظه یا فلش مموری منتقل شوند و سپس با راست کلیک روی آیکون حافظه جانبی و انتخاب safe remove، فلش یا اس دی کارت را خارج کنید. با این روش مطمئن هستید که کدهای فایل پرینت بطور کامل درون حافظه ذخیره شده است.
2 چاپ به بستر ساخت نمی چسبد

کنده شدن کف پرینت به دلیل نچسبیدن به بستر، مشکلی رایج است و متاسفانه، قطعه پرینتی تقریبا در هر زمانی می تواند از بستر جدا شود، از نخستین لایه گرفته تا لایه های میانی، که مورد دوم بسیار آزار دهنده تر است.
البته این مشکل همیشه به چاپگر مربوط نمی شود، مثلا اگر برای چاپ مدلی تلاش کنید که کف باریکی دارد و تماس اندکی با بستر چاپ برقرار می کند، احتمال بروز این مشکل شدیدا افزایش می یابد. فرض کنید که قرار است یک هواپیما را چاپ کنید، آنگاه تنها تماس مدل با بستر چرخ ها هستند. بنابراین بعید است که بتوان بدون استفاده از مواد چسبندۀ مخصوص بستر، فعال کردن بستر گرم شونده دستگاه ،بهره گیری از گزینۀ نرم افزاری Raft آنرا چاپ کرد، تازه باید تنظیمات بافت نگهدارنده) Support) را بررسی و سفارشی کنید.
بستر چاپ غیر یکدست (مثلا صفحه شیشه ای یا آلمینیومی موج دار یا کثیف) عامل دیگریست. اگر بستر چاپ هموار نباشد، نازل در برخی قسمتهای چاپ به اندازۀ کافی به بستر نزدیک نمی شود و در نتیجه لایۀ اول به درستی به صفحه نمی چسبد.
کالیبراسیون (ترازبندی) نامناسب دستگاه نیز می تواند از دلایل اصلی باشد؛ به مرور زمان فاصلۀ بین نازل و سکوی چاپ افزایش می یابد و درنتیجه لایۀ اول به جای اینکه به سکوی چاپ فشار داده شود، روی آن کشیده می شود.
در همۀ این موارد احتما ًلا می بینید که یک رشته از فیلامنت در بالای مدل نیمه کاره ظاهر می شود.
راه حل1: افزودن بافت کمک کننده
برای افزایش احتمال چسبیدن فیلامنت به بستر چاپ، باید چند راهکار را بکار ببرید. مثلا رایج ترین روش این است که یک لایۀ نازک چسب ماتیکی روی بستر چاپ بمالید (پس از پرینت براحتی با آب داغ شسته می شود). روش دیگر برای فیلامنتهای بد قلقی مثل ABS استفاده همزمان از نوار چسب blue یا چسب ماتیکی و بستر گرم شونده است.
نکته: اگر اواسط پرینت متوجه شدید که قطعه شما از کف در حال جدا شدن است، میتوانید از چسب قطره ای( 123) استفاده کنید و مقدار کمی در زیر آن بخشها ریخته و سریع کف قطعه را روی بستر فشار دهید. بعد از تکمیل پرینت، با کاردک قطعه را جدا و با حلال این ضایعات چسب را از بستر تمیز کنید.
راه حل2: تراز کردن بستر چاپ
فرایند ترازبندی بستر در پرینترهای مختلف فرق می کند، برخی از آنها مانند آخرین مدل های پروسا از سیستم ترازبندی خودکار قابل اعتمادی استفاده می کنند، برخی دیگر مانند اولتیمیکر شیوه ای گام به گام ارائه می دهند که در انجام فرایند به شما کمک می کند .
برای یادگیری دربارۀ نحوۀ ترازبندی بستر چاپ به دفترچه راهنمای پرینترخود مراجعه کنید.
راه حل3: تنظیم کردن ارتفاع نازل
اگر نازل بیش از حد بالا باشد، فیلامنت به بستر نمی چسبد و اگر خیلی پایین باشد، خود نازل مدل یا سطح بستر دستگاه را شدیدا میخراشد. گزینۀ offset محور Z را در تنظیمات چاپگر خود بیابید و اندکی تغییر دهید- به سمت مثبت برای دور کردن نازل از بستر و به سمت منفی برای نزدیک تر کردن نازل به آن.
راه حل4: تمیز کردن بستر چاپ
اگر روی بستری مانند شیشه چاپ می کنید، بهتر است هر چند وقت یک بار آن را تمیز کنید، بویژه اگر مرتبا از چسب استفاده می کنید.
چربی ناشی از اثر انگشت شما، تجمع بیش از حد رسوبات چسب و اثرات پرینت های قبلی می توانند منجر به عدم چسبندگی بستر چاپ شوند (حتی سبب خطای عدم جدا شدن قطعه از بستر نیز می شوند).
راه حل5: اعمال کردن گزینۀ چسبندگی بستر
برخی مدلها بدون تنظیم کمیت brim یا لبه در اسلایسر بخوبی چاپ می شوند، اما مدلهای کوچک تر و آنهایی که سطح تماس باریکی با بستر دارند، بنوعی چسبندگی صفحه ساخت نیازمندند. این امر را می توان از طریق نرم افزار اسلایسر انجام داد- به دنبال گزینه Brim و Raft بگردید.

گزینۀ Brim یک لایه محیطی ایجاد می کند که در محل تلاقی لبه چاپ با بستر به مدل پرینت میشود؛ این گزینه کمترین اثر را روی قطعه بجا میگذارد و معمولا چسبندگی قابل قبولی هم دارد (البته به شرطی که با جداسازی این لایه از لبه های مدل مشکلی ندارید).
Raft نیز شبیه همین کار را انجام می دهد ولی متراکم تر و کاملتر است. بسته به پارمترهایی که اضافه می کنید، لایه ای اضافی کف سطح پایینی مدل شما با ضخامت و چسبندگی بالا ایجاد می شود (مدل شما روی این لایه ساخته می شود). Raft معمو ًلا باعث می شود که سطح مدل در محل تلاقی با آنها خشن و ناصاف باشد و در مقایسه با Brim متریال بیشتری مصرف می کند. با این حال، مزیت Raft در این است که می توان آنرا به سادگی جدا کرد و بهترین کیفیت چسبندگی را فراهم می کند.
راه حل6: افزودن بافت ساپورت
اگر مدل شما دارای برآمدگی های پیچیده و بخشهای آویزان باشد، علاوه بر افزودن گزینه های چسبندگی بستر، باید ساپورت هایی اضافه کنید تا مدل در طول فرایند چاپ ثابت نگه داشته شود (مطمئن شوید در نرم افزار اسلایسر تیک ایجاد اتوماتیک ساپورت، فعال است).
3 ساپورت ها خراب می شوند

چاپ قطعاتی با هندسه پیچیده که دارای بخشهای آویزان معلق در هوا هستند به بافت نگهدارنده (support) نیاز دارد (یعنی اول این بافت پرینت شده و سپس بخشهای آویزان قطعه روی این بخش پرینت می شود هنگام پردازش نرم افزاری فعال کردن ساپورت بخشی ضروری از فرایند چاپ به شمار می رود.
وظیفه بافت ساپورت ساده است باید از قسمتهای آویزان پرینت پشتیبانی ،کند اما در مواقعی موفق به انجام کار نمی شود و از مدل پشتیبانی نمیکند و دو مشکل زیر ایجاد می شود
وقتی دستگاه بخش های مربوط به ساپورتها را اکسترود میکند متوجه می شوید که ساختار ساپورت ناصاف به نظر می رسد یا شاید ترک هایی روی آن ظاهر شوند یا ناکافی به نظر برسند.
. نه تنها ساپورت ها کار نمیکنند بلکه، فیلامنت اضافی به جای محافظت از مدل شما، آنرا خراب می کند.
تنظیمات پیش فرض برنامه های اسلایسر گزینه های محدودی را در اختیار شما قرار می دهند (همیشه معروفترین و قویترین نرم افزار اسلایسری که مرتبا بروزرسانی می شود را استفاده کنید).
پایبندی به تنظیمات پیش فرض آسان است، اما این امر موفقیت همه چاپ هایتان را تضمین نمی کند. یک نکتۀ مهم نوع الگوی ساپورتی است که مدل شما را در طول چاپ پشتیبانی می کند و نرم افزار Cura تنظیمات بسیار خوبی برای این مورد دارد.
در نرم افزار اسلایسر Cura (حالت رابط کاربری custom یا کاربر پیشرفته) پس از فعال کردن تیک generate support میتوانید الگوهای بافت ساپورت Support Pattern را انتخاب کنید: خطی lines و زیگ زاگ zig zag معمولاً پس از اتمام چاپ براحتی جدا می شوند، اما در طول فرایند استحکام کمتری دارند. الگوهای مثلثی Triangles و شبکه ای Grid پشتیبانی بیشتری ارائه می دهند، اما جداسازی آنها میتواند دشوار باشد.

- نکته: جداسازی ساپورت ها می تواند دردسر ساز باشد، بنابراین بهتر است تراکم آن را تا حد ممکن پایین بیاورید. (البته اگر ساپورت ها باید وزن قابل توجهی را تحمل کنند، از این کار اجتناب کنید) مقدار Support Density را در نرم افزار اسلایسر پیدا کرده و تنظیم نمایید.
راه حل1: انتخاب ساپورت مناسب
به هندسه مدلتان نگاه کنید. اگر برآمدگی های بزرگی دارد که بخش های مختلف مدل را بهم متصل می کند و این بخشها تماس مناسبی با بستر دارند، بهتر است از الگوهای خطی و زیگ زاگ استفاده کنید. اگر مدل تماس کمی با بستر دارد یا به تکیه گاههای بسیار قوی نیاز دارد، از بافت ساپورت های شبکهای یا مثلثی بهره ببرید.
راه حل2: افزودن چسبندگی بستر
حتماً یکی از گزینه های چسبندگی بستر مانند Raft را اضافه کنید تا پایه ها سطح بیشتری برای چسبیدن در اختیار داشته باشند.
راه حل3: افزایش تراکم ساپورت
این را بعنوان آخرین راهکار امتحان کنید. افزایش تراکم ساپورت تکیه گاه محکم تری برای مدل شما فراهم می کند و کمتر تحت تاثیر حرکت مدل قرار می گیرد، اما جداسازی آن بسیار سخت تر خواهد بود.
راه حل4: ایجاد ساپورتهای غیر پرینتی
ساپورت بیش از حد بلند ممکن است ضعیف باشد. پس خودتان حین پرینت با قراردادن یک میله مقوایی یا چوبی سبک یا هر نگهدارنده مشابه، درست زیر جاییکه به ساپورت نیاز است، از بروز مشکل شکستگی یا افتادگی احتمالی در بخشهای بسیار بلند جلوگیری کنید. این کار پایۀ محکمی برای مدل فراهم می کند.
راه حل5: عوض کردن فیلامنت
اگر فیلامنت به پایان چرخۀ عمر مفید خود برسد، می تواند بسیار شکننده شود و این امر معمو ًلا در کیفیت ساپورت ها نمایان می شود (لایه ها بخوبی بهم نمی چسبند یا اکستروژن نامرتب است، که این امر منجر به شکستگی بافت ساپورت می شود). فیلامنت قدیمی را با یک متریال جدید عوض کنید و ببینید که آیا مشکل حل می شود یا خیر.
راه حل6: بررسی چفت و بستهای پرینتر سه بعدی
لرزش و حرکت چاپگر می تواند مشکلات متعددی ایجاد کند از جمله حین پرینت ساپورتها؛ به دستگاه خود رسیدگی کنید و مطمئن شوید که همه چیز محکم است و در صورت نیاز دوباره کالیبره را انجام دهید.